Programvare

PROGRAMVARE


Det finnes veldig mye på markedet som man kan teste ut . Disse er bare de jeg liker best akkurat nå, som er billige eller gratis og som jeg syns fungerer godt.

STOP MOTION STUDIO - appen er fin uansett hva slags animasjon man skal filme inn. Den er gratis både for apple og android- produkter, og har mange fine funksjoner. Men det finnes mange andre gratis apper som er fine også, så det er bare å teste ut.


Med denne appen må man som regel ha en form for stativ da man bruker denne på samme måte som man tidligere gjorde med et kamera. Alt som kan flyttes på kan animeres. Eksempler er dukker, objekter, plastelina, lego og kartongfigurer - for å nevne noen.


ANIMATION DESK -appen er laget for å tegne direkte på iPad med f.eks. applepen. Den koster ca. 100 kroner men er fantastisk god og har alle de rette funksjonene for tegnet animasjon. Når man lager tegnefilm jobber man på en litt annen måte enn når man lager stop-motion. For å ha mest mulig kontroll lager man først tegninger som viser ytterpunktene i bevegelsen man vil animere. Deretter bruker man onionskin-funksjonen for å vise to tegninger litt gjennomsiktig oppå hverandre og tegner så en tegning i midten av disse. Dette var veldig enkelt forklart men her kommer det mer utfyllende informasjon og nyttige linker etterhvert.

INNSTILLINGER OG GODE RÅD:

(Disse innstillingene finnes i de fleste apper som er laget for stop-motion animasjon)


FRAMES PER SECOND (FPS) = bilder pr. sekund

Når man skal animere, er dette en veldig viktig innstilling. Som regel blir animasjoner best når denne står på 12fps. Det er viktig å huske på at det er hvor langt du flytter mellom bildene som skal bestemme hvor fort animasjonen går.


Små flytt=roligere tempo på animasjonen

Store flytt=rask animasjon


Er man i tvil er det bedre å flytte mindre enn man tror, fordi det er lettere å slette noen bilder innimellom etterpå dersom du syns det går for sakte, enn å forsøke å justere fps.


I noen apper er 10fps det høyeste man kan gå, men det fungerer også fint.


Når man skal lage gif- er med få bilder er 5fps en fin innstilling. 


ONIONSKIN eller GHOST - funksjonen

Denne funksjonen lar deg velge mellom å se det siste bildet du filmet og det du ser live i kamera - eller ca 50% gjennomsiktig av begge. Den er til god hjelp og bør brukes slik at man ser hvor mye man flytter for hver gang.


LYKKE TIL!

Og det er helt greit å sende meg en mail om det er noe man lurer på!